Home » hardware

TP-LINK Archer C3200: ofertă generoasă de canale pe 5.0GHz

Publicat pe 31 July 2017 la 20:48 de

În calitate de locuitor „la ţară”, nu pot spune că mai experimentez la fel de bine utilitatea echipamentelor de reţea multi-band, deşi îmi aduc aminte perioada de glorie a interfeţelor radio pe 2.4GHz, când încă locuiam într-un sistem cu densitate mai mare de oameni (şi aparatură) pe m2. Iar banda de 5.0GHz a devenit cât se poate de relevantă chiar şi în mediul rural odată cu trecerea la standardul 802.11ac, mulţumită lăţimii de bandă net superioare. Iar banda de 2.4GHz nu poate fi abandonată, căci se poate dovedi de multe ori utilă pe distanţe mai lungi sau în contextul unor obstacole cu atenuare mai serioasă.

De aici până la tri-band este însă cale mai lungă, căci un astfel de dispozitiv presupune din start mai mult hardware, cu costuri net superioare şi cu performanţe nu neapărat mai bune. Un astfel de dispozitiv este în general potrivit pentru segmentul business, unde motivele care stau la baza unei astfel de achiziţii pot fi variate. În zona Consumer, este însă greu de explicat prezenţa unor astfel de produse dacă nu ţinem cont de evoluţia tehnologiei şi mai ales de priza ei la public. În contextul în care mai toate dispozitivele moderne sunt prevăzute cu conectivitate Wi-Fi 802.11ac, este de la sine înţeles că tot mai mulţi utilizatori migrează către banda de 5.0GHz, care devine la rândul ei încet-încet aglomerată. Este drept că lăţimea unui canal urcă în această situaţie la 80MHz, că atenuarea la trecerea prin pereţi este teoretic mai puternică şi drept urmare problemele ar trebui să fie mai mici. Dar probleme sunt şi ele se înteţesc pe măsură ce trece timpul. O soluţie de moment cu aplicabilitate pe termen scurt şi mediu este utilizarea altor canale decât cele implementate standard de routerele dual-band, aceasta fiind de fapt şi explicaţia prezenţei routerelor tri-band pe piaţa Consumer. Iar în această categorie de produs destul de restrânsă la ora actuală, vă voi vorbi astăzi despre TP-LINK Archer C3200.

Aşa cum reiese şi din denumire, este vorba despre un router cu lăţime de bandă totală de 3200Mbps, obţinută prin combinarea a 2 benzi de 5.0GHz cu câte 1300Mbps fiecare şi a uneia de 2.4GHz cu 600Mbps.

Pagina anterioaraPagina urmatoare

Taguri: , , ,

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (5 votes, average: 5.00 out of 5)
Loading...

Lasa un comentariu!

Lasa un comentariu sau preia un trackback pentru siteul tau. Comentariile pot fi urmarite si prin RSS.

Comportati-va civilizat, nu faceti spam, nu porniti discutii fara legatura cu subiectul

Acest site foloseste Gravatar. Pentru a utiliza un avatar personalizat trebuie sa aveti un cont Gravatar.