Home » ştiri şi opinii

6%, 43%, 77%: cam cât de umflate sunt preţurile produselor Apple

Publicat pe 8 August 2012 la 20:54 de

Că preţurile de achiziţie ale produselor Apple nu îşi găsesc justificarea în costurile de producţie nu reprezintă o noutate pentru nimeni. Ştie toată lumea de exemplu că un smartphone produs în Asia nu are de ce să coste chiar şi 3500 Lei, excepţie făcând cazul în care producătorul este extrem de hrăpăreţ. Şi cu toate acestea, Apple au succes, iar acţionarii îşi umplu buzunarele folosindu-se de fanii brand-ului, care ar plăti probabil oricât doar să îşi cumpere cel mai nou produs al lor.

Dar probabil ca puţini dintre voi ştiu cât de umflate sunt preţurile produselor Apple. Ei bine, o simplă privire asupra cifrelor vă poate face să înţelegeţi cu cât plătiţi mai mult pentru un produs Apple decât pentru un produs similar construit de o altă companie. Un studiu ne arată că în al doilea trimestru al anului 2012, Apple a livrat numai 6% din totalul de smartphone-uri şi Tablet PC-uri de pe piaţă. Acelaşi studiu ne arată că cele 6 procente reprezintă de fapt 43% din veniturile totale înregistrate de industrie. Admitem totuşi că Apple nu oferă produse accesibile, aşa cum fac alţi producători, iar diferenţa ar putea proveni teoretic de aici. Dar această teorie nu justifică cele 77 procente pe care şi le-au adjudecat Apple din profitul operaţional al industriei.

Aşadar, este de înţeles cum îşi permit Apple să investească atâţia bani în nişte produse pe care unii le consideră desăvârşite. Ca utilizator însă, această imagine parcă îmi provoacă un gust amar…

Taguri: , , , ,

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (18 votes, average: 3.44 out of 5)
Loading...

9 comentarii »

 • Licaon_Kter a zis:

  R&D-ul nu e gratis, hello?

 • Radu Bozga-Petcu (author) a zis:

  Nici nu am zis că ar fi.
  “este de înţeles cum îşi permit Apple să investească atâţia bani în nişte produse pe care unii le consideră desăvârşite”

 • Licaon_Kter a zis:

  Chestie de ton perceput:
  “Dar probabil ca puţini dintre voi ştiu cât de _umflate_ sunt preţurile produselor Apple.”
  Nu e “umflat” cuvantul potrivit parca.

 • Dodo a zis:

  Ba da, cand profitul se masoara cu doi digiti mari.

 • jack a zis:

  Sincer nu cred ca R&D mananca chiar asa de multi bani…incat sa justifice profitul imens… problema este ce va face apple cand va scoate un produs prost…ca inevitabil se va intampla si acest lucru mai ales ca tim cook nu e nici pe departe la fel de carismatic precum era steve jobs…

 • Licaon_Kter a zis:

  Cum nici unul din noi nu face R&D undeva mi se pare cam aiurea sa mergem pe ideea ca “eu nu cred si d’aia nu e scump R&D”.

 • Valhalla a zis:

  Licaon_Kter opreste-te , esti aiurea …sa nu te jignesc

  Am citit azi un articol in care un idiot si-a vandut un rinichi ca sa isi poata lua un ipad… nush dar cand ma gandesc la fani apple cuvantul turma imi vine in minte.

 • Dorian Prodan a zis:

  Eh, acuma nu invinovatesti Apple si pentru infinita prostie umana, nu?

 • Claudiu a zis:

  @Valhalla

  la fel de bine, idiotul putea sa-si cumpere un galaxy tab, sau droguri, tarnacoape, bormasina, cal cu manele, pufarine…

Lasa un comentariu!

Lasa un comentariu sau preia un trackback pentru siteul tau. Comentariile pot fi urmarite si prin RSS.

Comportati-va civilizat, nu faceti spam, nu porniti discutii fara legatura cu subiectul

Acest site foloseste Gravatar. Pentru a utiliza un avatar personalizat trebuie sa aveti un cont Gravatar.