Home » ştiri şi opinii

Steve Jobs contra căruței cu proști din IT

Publicat pe 1 July 2012 la 15:22 de

Ca o consecință a prezentării tabletelor Surface de către Microsoft, Bloomberg anunță că HP va renunța la dezvoltarea tabletelor bazate pe arhitectura ARM și se va concentra doar pe modelele x86. Iar prima întrebare care mi-a trecut prin minte a fost „de ce s-ar speria cel mai mare producător de PC-uri, o companie cu o vastă în domeniul sistemelor portabile, de o companie al cărui unic sistem hardware complex, adică XBOX 360, a avut nevoie de câțiva ani de ajustări pentru a nu mai sucomba după câteva luni de utilizare?”.

Evident, se pot da răspunsuri elaborate cu prețurile de licențiere, teama de un sistem de operare prea nou sau teama de un producător de software care are brusc o poziție favorabilă pentru că a devenit un integrator, însă nu consider aceste diatribe decât niște zgârieturi superficiale ale problemei. Răspunsul corect pentru mine este „pentru că sunt proști de bubuie”.

De câți ani auzim că piața de PC-uri nu mai merge, că profiturile sunt mici, că Apple vinde prea mult și sunt niște concurenți prea puternici și tot felul de scuze menite să ascundă lipsa de inițiativă și imaginație. Declarația HP nu este decât ultima capodoperă de gândire șubredă, însă exemplele din ultimii 6-7 ani sunt nenumărate și sunt sigur că fiecare își aduce aminte măcar de două sau trei.

Înainte de HP, un alt producător de portabile, atunci când l-am întrebat de ce noul lor Ultrabook de 4200 lei folosește un ecran cu panou TN, mi-a spus că „și ceilalți folosesc tot așa ceva”. Da, într-adevăr, de ce ați face ceva mai bun cu care să vă faceți remarcați? Un alt producător de monitoare mi-a răspuns că panourile TN se vând cel mai bine, deși avem panouri e-IPS ieftine și bune de vreo 3 ani și jumătate. Dell a anunțat prin toamna trecută că renunță să mai facă telefoane sau tablete Android pentru că cererea pieței nu este satisfăcătoare. Într-adevăr, nu este, sunt convins că în birourile Samsung și ASUS s-a râs copios în ziua aia în timp ce se numărau milioanele de telefoane și tablete vândute. Și aș mai putea continua dacă n-ar fi o după-amiază prea caldă de iulie…

Când Steve Jobs a murit, am avut probleme cu tensiunea arterială – nu din cauza decesului acestuia, regretabil indiferent cât de mult sau de puțin l-aș iubi, ci din cauza valului de pupături zgomotoase în fund care aminteau de congresele partidului comunist ante-decembrist. Jobs a avut momentele lui astrale, însă acestea sunt Apple II sau NeXTSTEP, nu iPhone-urile și iPad-urile pentru care era slăvit precum un nou Iisus. Acestea nu sunt decât preluări de idei, concepte și tehnologii împachetate și promovate mai bine decât au făcut-o ceilalți, dar atât…

Steve Jobs nu a fost un geniu, un inovator genial sau un vârf al evoluției umanității. Însă într-o industrie plină de mediocrii de care am vorbit, Steve Jobs a avut inegalabila calitate de a nu fi prost. Atât, nimic mai mult. A fost suficient să nu fie bătut în cap, în momentul în care alții nu înțelegeau de ce ai avea nevoie de un player MP3, un telefon sau o tabletă de o calitate mai bună, pentru a câștiga. În țara orbilor a fost suficient să ai un ochi. Iar revelația aceasta mă deprimă.

Taguri: , ,

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (33 votes, average: 4.88 out of 5)
Loading...

3 comentarii »

  • vali a zis:

    mor pe pielea lor. păstrează DVDul cu win7, o să ne trebuiască.

  • Mugurel a zis:

    As fi curios sa-l vad pe acel Apple fan-boy care ti-a scazut ratingul articolului 😀 Ala sigur n-a inteles ironia!

  • Keos a zis:

    To infinity and beyond!

Lasa un comentariu!

Lasa un comentariu sau preia un trackback pentru siteul tau. Comentariile pot fi urmarite si prin RSS.

Comportati-va civilizat, nu faceti spam, nu porniti discutii fara legatura cu subiectul

Acest site foloseste Gravatar. Pentru a utiliza un avatar personalizat trebuie sa aveti un cont Gravatar.