Home » ştiri şi opinii

NVIDIA GeForce GT 640: un model care ascunde trei produse

Publicat pe 26 April 2012 la 20:03 de

Folosirea nor produse vechi pentru a realiza modele noi printr-o simplă redenumire este deja politică standard pentru NVIDIA, cunoscută deja de cea mai mare parte a utilizatorilor de PC. De asemenea, NVIDIA sunt cunoscuţi şi pentru obiceiul lor de a crea confuzie prin îngrămădirea mai multor modele sub acelaşi nume; aduceţi-vă aminte de GTX 460 sau de GTX 560.

Dacă în trecut aţi fost uşor bulversaţi de politica NVIDIA, ţineţi-vă bine deoarece producătorul vă pregăteşte acum una şi mai tare. Compania tocmai a suplimentat segmentul Entry Level de soluţii grafice din familia 600 destinate segmentului OEM, prin introducerea a încă trei modele. Astfel, partenerii NVIDIA pot alege acum dintre GeForce GT 605, 620, 630, 640 şi 645. Personal, sunt de părere că sunt cam multe modele pentru OEM, mai ales în condiţiile în care soluţiile grafice integrate se dovedesc tot mai potente.

Şi, pentru ca lucrurile să fie şi mai complicate, în spatele modelului GeForce GT 640 se ascund de fapt trei produse. Să o luăm totuşi cu începutul. GT 605 şi 620, primele modele Entry Level ale familiei 600, nu sunt altceva decât nişte redenumiri ale modelelor mai vechi, GT 510 şi GT 520, care au primit frecvenţe mai mari. Ţinând cont de faptul că soluţiile grafice integrate au evoluat suficient de mult pentru a elimina necesitatea unor plăci video dedicate Low End, dezvoltarea unor produse noi pe acest segment de piaţă nu este justificată şi drept urmare reutilizarea unor produse vechi reprezintă din punctul meu de vedere cea mai bună alegere. Dar, după cum vedeţi, NVIDIA nu s-au oprit aici şi au ţinut morţiş să suprapopuleze acest segment de piaţă care ar trebui să dispară date fiind tendinţele actuale.

Şi aşa ajungem la GT 630, 640 şi 645, adică modelele nou lansate. De faptul că GT 645 reprezintă o altă redenumire nu ar trebui să se mire nimeni, dar un GT 630 bazat pe noua arhitectură (GK107) mi se pare uşor surprinzător. Şi aşa ajungem la modelul cel mai bizar – GeForce GT 640. Acesta ascunde de fapt trei produse – unul bazat pe vechea arhitectură (GF116) şi două bazate pe noua arhitectură (GK107).

Aşadar, partenerii NVIDIA au la dispoziţie cinci modele şi şapte produse – o gamă mult prea variată pentru acest segment de piaţă după părerea mea. De aceea, tind să cred şi sper că GT 605, 620, 645 şi GT 640 varianta 192-bit DDR3 vor fi eliminate rapid. Interesant de văzut va fi şi ce modele dintre cele de mai sus vor fi introduse şi în retail. Personal, bănuiesc că utilizatorii vor putea achiziţiona din magazine GT 630 şi 640, dar nu este decât o simplă speculaţi şi rămâne să vedem cum va proceda NVIDIA în această privinţă. Oricum, sper că nu vom vedea şi în retail aceeaşi aglomeraţie pe un segment de piaţă care este pe cale de dispariţie.

Taguri: , , ,

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (6 votes, average: 4.33 out of 5)
Loading...

Lasa un comentariu!

Lasa un comentariu sau preia un trackback pentru siteul tau. Comentariile pot fi urmarite si prin RSS.

Comportati-va civilizat, nu faceti spam, nu porniti discutii fara legatura cu subiectul

Acest site foloseste Gravatar. Pentru a utiliza un avatar personalizat trebuie sa aveti un cont Gravatar.