Home » hardware

GIGABYTE GA-Z68AP-D3 vs. GIGABYTE GA-Z68XP-UD3-iSSD: Intel Smart Response opţional sau integrat

Publicat pe 9 August 2011 la 21:48 de

Astăzi, la şapte luni de la introducerea platformei LGA 1155 şi a procesoarelor Intel Sandy Bridge, cred că toată lumea este la curent cu performanţele şi facilităţile oferite de acestea. Printre ele, se numără şi tehnologia Intel Smart Response, care accelerează performanţele harddisk-ului – cea mai lentă componentă din sistemele de calcul actuale. Intel Smart Response Technology nu a fost însă introdusă odată cu chipset-urile P67 şi H67, ea fiind disponibilă de abia de la introducerea lui Z68, patru luni mai târziu.

Ideea care stă la baza acestei tehnologii nu este deloc una nouă, tentative de accelerare a performanţelor harddisk-ului existând şi în trecut. În esenţă, utilizatorului îi este permis să instaleze un SSD cu capacitate de cel puţin 20GB ce urmează a fi folosit pe post de cache pentru harddisk. Drept urmare, tehnologia mai este cunoscută şi sub numele de SSD caching.

La lansarea chipset-ului Z68, lucrurile au fost uşor confuze, nefiind clar dacă toţi producătorii urmau să implementeze tehnologiile Intel Smart Response şi Lucid Virtu sau nu. Situaţia s-a clarificat însă destul de repede, iar acum toţi producătorii de plăci de bază oferă modele care să beneficieze de aceste funcţii.

GIGABYTE este unul dintre producătorii care a stat iniţial sub semnul întrebării, dar în cele din urmă compania a introdus modele complete, care să integreze toate tehnologiile dorite de la un Z68. Ba chiar producătorul a venit şi cu ceva în plus: portul mSATA pentru montarea SSD-urilor SLC cu capacitate de 20GB produse de Intel special pentru Smart Response Technology.

Dacă în urmă cu câteva luni vă povesteam despre lansarea lui GIGABYTE Z68XP-UD3-iSSD, o placă de bază LGA 1155 cu chipset Intel Z68 care beneficiază de port mSATA şi SSD Intel SLC deja montat în acest port, astăzi a venit timpul să vă prezint placa în sine şi sporul de performanţă oferit de acest SSD. Pentru acest lucru, vă supun atenţiei două implementări ale chipset-ului Intel Z68 oferite de GIGABYTE: GA-Z68AP-D3 şi GA-Z68XP-UD3-iSSD.

Pagina anterioaraPagina urmatoare

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (10 votes, average: 5.00 out of 5)
Loading...

Lasa un comentariu!

Lasa un comentariu sau preia un trackback pentru siteul tau. Comentariile pot fi urmarite si prin RSS.

Comportati-va civilizat, nu faceti spam, nu porniti discutii fara legatura cu subiectul

Acest site foloseste Gravatar. Pentru a utiliza un avatar personalizat trebuie sa aveti un cont Gravatar.