Home » ştiri şi opinii

NVIDIA confirmă proiectul Denver – GPU şi ARM

Publicat pe 6 January 2011 la 17:51 de

După ce Microsoft şi-a anunţat intenţia de a sări în barca ARM, a venit şi rândul companiei NVIDIA să anunţe planurile de dezvoltare a unui procesor de înaltă performanţă, bazat pe arhitectura ARM, proiectat pentru a susţine gradul de performanţă a unei viitoare game de produse, care variază de la computere personale şi sisteme de tip server, până la staţii de lucru şi supercalculatoare. Cunoscut sub numele de proiect „Denver”, această iniţiativă are la bază procesoarele NVIDIA, bazate pe setul de instrucţiuni ARM, care vor fi integrate pe acelaşi cip cu unităţile de procesare grafică NVIDIA.

Acest nou procesor este urmare a unui parteneriat prin intermediul căruia NVIDIA a obţinut drepturile de a dezvolta propriul procesor de înaltă performanţă, bazat pe arhitectura ARM. În plus, NVIDIA a achiziţionat licenţa de folosire a actualului procesor ARM Cortex-A15 pentru generaţia viitoare de procesoare mobile Tegra.

“ARM este arhitectura cu cel mai rapid grad de dezvoltare din istorie”, a afirmat Jen-Hsun Huang, preşedinte şi CEO al NVIDIA. “Acest lucru marchează începutul unei ere în care Internetul va fi omniprezent şi fiecare dispozitiv va oferi acces instant la Internet, utilizând nuclee de procesare avansate şi sisteme de operare cu funcţii multiple.

“Omniprezenţa arhitecturii ARM şi structura sa de tip open business o recomandă ca fiind arhitectura perfectă pentru noua eră. Prin intermediul Proiectului Denver, vom dezvolta un nucleu de procesare, bazat pe arhitectura ARM, care, în paralel cu unităţile de procesare grafică, vor crea o nouă clasă de procesoare”, a adăugat Jen-Hsun Huang.

Warren East, CEO în cadrul ARM a afirmat: “NVIDIA este un partener strategic pentru ARM, iar acest anunţ subliniază potenţialul pe care acest parteneriat îl are. Odată cu această licenţă, NVIDIA va deschide o nouă etapă în dezvoltarea de soluţii System-on-a-Chip, transpunând ideea de Internet omniprezent în realitate.”

Această mutare este una deosebit de inteligentă pentru NVIDIA deoarece le permite să ofere sisteme la cheie pentru supercomputing, domeniul vizat acum cu perseverenţă, bazate integral pe hardware-ul propriu. În timp ce restul companiilor angrenate în frenezia ARM își vor bate capul cu o piaţă a consumatorilor finali eterogenă si pretenţioasă, NVIDIA va oferi produse celor care au nevoie doar de un sistem de operare şi un compilator CUDA pentru a le folosi produsele.

Taguri: , ,

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (5 votes, average: 5.00 out of 5)
Loading...

Lasa un comentariu!

Lasa un comentariu sau preia un trackback pentru siteul tau. Comentariile pot fi urmarite si prin RSS.

Comportati-va civilizat, nu faceti spam, nu porniti discutii fara legatura cu subiectul

Acest site foloseste Gravatar. Pentru a utiliza un avatar personalizat trebuie sa aveti un cont Gravatar.