Home » ştiri şi opinii

Google Chrome fără H.264, cine pierde?

Publicat pe 13 January 2011 la 08:55 de

Există două tipuri de ştiri pe care ai vrea să nu le citeşti: cele proaste şi cele al căror mesaj este stupid. Iar vestea că Google va renunţa la suportul pentru codecul H.264 în cadrul browser-ului Chrome face parte cu succes din a doua categorie.

În august 2009, Google a anunţat că a achiziționat compania On2 Technologies, intrqnd astfel în posesia unui portofoliu consistent de tehnologii de compresie video, printre care şi cunoscutul codec VP8. Un an mai târziu, VP8 devenea un produs open-source, iar WebM formatul pe care Google dorea sa-l impună pentru Internet.

Dacă ideea unui codec puternic şi liber de patente sau costuri de licenţiere este, bineînţeles, una binevenită deoarece oferă o independenţă benefică faţă de proprietarul format H.264, aruncarea acestuia din urmă la coş în momentele în care a devenit practic o „limbă comună” pentru aplicații, playere desktop, browsere, telefoane mobile sau Media Playere este o mişcare forţată a cărei rost este neclar. Salutată de către Opera ASA, altă companie care nu a oferit suport oficial pentru H.264 deşi compania de management a proprietăților intelectuale pentru H.264, MPEG-LA, a reafirmat de curând garanția continuării gratuității produsului pentru streaming-ul Web, mişcarea Google nu va face decât să tragă înapoi progresul făcut de HTML5 Video. Enervând autorii de conţinut media care vor trebui să utilizeze aplicații cu suport sărac sau inexistent pentru WebM, enervând utilizatorii care vor trebui să instaleze un plugin suplimentar pentru H.264 şi enervând furnizorii de conținut care vor fi obligaţi să ofere şi fluxuri WebM, Google riscă doar să retrezească interesul pentru platforma Adobe Flash şi a containerului universal al acesteia, sabotând astfel adopţia HTML5. Pentru că suportul video va arăta în curând dezastruos şi nu puţini vor fi cei care vor da din mâna a lehamite şi se vor uita iar către platforma Adobe.

Războiul browserelor este benefic atunci când producătorii se înghesuie să ofere mai multă viteză, ergonomie superioară sau facilități tehnologice mai bogate. Când se ajunge la ciopârţiri şi bariere artificiale, este doar stupid. Se pare că lecţia primului război din anii `90 a fost uitată cam repede. Doreşte cineva un marquee cu topping de bgsound?

Taguri: , ,

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (11 votes, average: 5.00 out of 5)
Loading...

Lasa un comentariu!

Lasa un comentariu sau preia un trackback pentru siteul tau. Comentariile pot fi urmarite si prin RSS.

Comportati-va civilizat, nu faceti spam, nu porniti discutii fara legatura cu subiectul

Acest site foloseste Gravatar. Pentru a utiliza un avatar personalizat trebuie sa aveti un cont Gravatar.