Home » ştiri şi opinii

Cele mai rapide SSD-uri vin de la OCZ

Publicat pe 8 October 2010 la 13:37 de

Este bine ştiut faptul că tehnologia din spatele dispozitivelor SSD, deşi mai costisitoare decât cea folosită pentru harddisk-urile clasice, permite salturi de performanţă cu adevărat masive, atât în privinţa timpilor de acces dar mai ales a vitezelor de transfer pentru scriere şi citire a datelor.

Din păcate maximizarea performanţelor nu depinde doar de calitatea modulelor NAND Flash sau performanţele controller-ului care le gestionează, viteza interfeţei folosită pentru conectare jucând un rol cu nimic mai puţin important.

Dimensionată iniţial pentru a suplini necesarul de lăţime de bandă caracteristic unui harddisk, interfaţa SATA s-a bucurat de o evoluţie lentă, ce nu a adus nici măcar la a treia generaţie viteze de transfer suficient de mari pentru a permite folosirea tehnologiei SSD la întregul său potenţial.

Sub denumirea High Speed Data Link (HSDL) se ascunde cea mai rapidă interfaţă de conectare pentru SSD-uri de la OCZ, capabilă să ofere un bus de comunicaţie bidirecţional, cu o lăţime de 4GB/s. În locul unui simplu controller  SATA, dispozitivele SSD compatibile cu bus-ul HSDL dispun de un controller PCIe integrat. Conectarea este realizată prin intermediul unui cablu SAS obişnuit, la capătul căruia se află un simplu card PCI, inserabil în unul din slot-urile PCI-Express X4  disponibile pe placa de bază.

Deoarece lăţimea de bandă oferită de această conexiune este mult peste posibilităţile generaţiei actuale de controllere SSD, OCZ a optat pentru o configuraţie RAID internă, în care nu mai puţin de patru controllere SandForce SF-1200 îşi unesc forţele în spatiul unui singur singur PCB, dimensionat pentru formatul de 3.5″.

Primele teste realizate cu seria OCZ IBIS, în configuraţie single-drive, indică viteze de transfer ce oscilează între 700MB/s pentru operaţii de scriere şi 800MB/s la citirea datelor. Asemenea performanţe vin din păcate cu preţ foarte piperat, cel mai ieftin model putând fi achiziţionat pentru nu mai puţin de 500 dolari.

Taguri: ,

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (3 votes, average: 5.00 out of 5)
Loading...

Lasa un comentariu!

Lasa un comentariu sau preia un trackback pentru siteul tau. Comentariile pot fi urmarite si prin RSS.

Comportati-va civilizat, nu faceti spam, nu porniti discutii fara legatura cu subiectul

Acest site foloseste Gravatar. Pentru a utiliza un avatar personalizat trebuie sa aveti un cont Gravatar.