Home » ştiri şi opinii

Harddisk cu tehnologie SLC

Publicat pe 20 May 2010 la 19:33 de

Harddsik-ul reprezintă fără nicio urmă de îndoială cea mai lentă componentă a unui sistem de calcul. Desigur, de-a lungul timpului el a evoluat, însă nu în acelaşi ritm ca procesoarele, memoria RAM sau plăcile video. Dintre toate sistemele de calcul, cele mai afectate de performanţele slabe ale harddisk-urilor sunt cele portabile. Dacă cea mai mare parte a harddisk-urilor desktop, cu format de 3.5″, au o viteză de roataţie a platanelor de 7200RPM, cele dedicate laptop-urilor folosesc platane ce se rotesc cu numai 5400RPM. Această abordare poate fi pusă pe seama temperaturilor considerabil mai mari dintr-un PC portabil decât dintr-un desktop.

Pentru cei ce doresc performanţe mai bune, există însă alternativa SSD-ului. Acest tip de dispozitiv a fost dezvoltat să respecte dimensiunile utilizate de harddisk-urile specifice laptop-urilor. Cu toate acestea, SSD-urile au capacităţi de stocare reduse şi sunt însoţite de costuri de achiziţie ridicate. Dacă unii utilizatori, cu bugete mari, ar fi dispuşi să investească sume considerabile într-un SSD, ei vor fi cel mai probabil dezamăgiţi de capacitatea de stocare redusă. Spre deosebire de un sistem desktop, cele mai multe portabile nu permit montarea mai multor dispozitive de stocare.

În încercarea de a dezvolta un drive care să ofere atât performanţe bune, cât şi o capacitate de stocare satisfăcătoare pentru cea mai mare parte a utilizatorilor, Samsung lansa în 2007 un drive hibrid care dispunea de 128/256 MB memorie flash şi 80/120/160 GB capacitate de stocare tradiţională. Din păcate, produsul s-a dovedit un eşec din punctul de vedere al succesului comercial. Cel mai probabil, acest lucru a fost cauzat de lipsa de popularitate a sistemului de operare Windows Vista. Pentru a beneficia de avantajele unui drive hibrid, utilizatorul nu putea folosi sistemul de operare Windows XP, de care puţini erau dispuşi să se despartă la acea dată.

Seagate, producător cu tradiţie de dispozitive de stocare fixe, a hotărât însă că tehnologia are potenţial şi, drept urmare, pregăteşte propriul său HHD (Hybrid Hard Drive). Acesta va purta numele de Momentus XT şi va respecta dimensiunile specifice harddisk-urilor de 2.5″. Pentru început, producătorul va oferi trei variante – cu capacităţi de stocare de 250, 320 şi 500GB – iar preţurile vor varia între 90 şi 125 Euro. Memoria flash utilizată de Momentus XT va fi de tip SLC şi va avea o capacitate de 4GB. Fiecare dintre ele va mai beneficia şi de o memorie cache cu o capacitate de 32MB, iar platanele se vor roti cu o viteză de 7200RPM.

Ţinând cont că la ora actuală un harddisk de 2.5″ cu capacitate de stocare de 500GB poate fi achiziţionat pentru mai puţin de 300 Lei, preţurile la care s-a gândit Seagate pentru noile sale drive-uri par cam piperate. Cu toate acestea, dacă performanţele vor fi pe măsura aşteptărilor şi dacă produsele vor fi promovate adecvat, sunt şanse destul de mari ca HHD-urile Seagate să se bucure de succesul de care au fost private modelele Samsung.

Desigur, orice utilizator de PC aspiră la performanţele oferite de un SSD. Din păcate, costul ridicat per GB este descurajant, mai ales pentru posesorii de notebook-uri. Deşi sistemele portabile sunt primele vizate de producătorii de SSD-uri datorită harddisk-urilor foarte lente folosite de acestea, mulţi utilizatori nu se pot obişnui cu capacitatea de stocare redusă. În aceste condiţii, deşi nu au şanse să devină dispozitivele de stocare ale viitorului pentru laptop-uri, modelele Seagate Momentus XT reprezintă o soluţie de compromis şi ar putea atrage atenţia multor utilizatori şi integratori în aşteptarea unor SSD-uri cu capacităţi mari de stocare mai accesibile.

Taguri: , ,

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (1 votes, average: 5.00 out of 5)
Loading...

Lasa un comentariu!

Lasa un comentariu sau preia un trackback pentru siteul tau. Comentariile pot fi urmarite si prin RSS.

Comportati-va civilizat, nu faceti spam, nu porniti discutii fara legatura cu subiectul

Acest site foloseste Gravatar. Pentru a utiliza un avatar personalizat trebuie sa aveti un cont Gravatar.