Home » ştiri şi opinii

BFG renunţă la plăcile video

Publicat pe 20 May 2010 la 19:22 de

BFG Tech este o companie renumită pe plan mondial în special datorită plăcilor sale video, recunoscute pentru calitate şi fiabilitate. Cu toate acestea, mai există şi alte produse care poartă sigla BFG. Cele mai cunoscute sunt probabil sursele de alimentare şi plăcile de bază. Mai puţin cunoscut este că producătorul operează şi pe piaţa sistemelor, oferind atât configuraţii desktop, cât şi configuraţii portabile.

Spre surprinderea tuturor, compania anunţa cu ceva timp în urmă încetarea activităţilor de pe piaţa europeană a plăcilor video. Această manevră a lăsat un gol destul de mare, care a început să fie acoperit rapid de Point of View – companie care şi-a arătat interesul de a-şi intensifica activitatea pe segmentul Consumer.

Din păcate, veştile proaste legate de BFG Tech nu se opresc aici. Producătorul a anunţat recent că va părăsi complet piaţa plăcilor video. Totodată, oficialii companiei au susţinut că vor continua să producă surse de alimentare şi sisteme de calcul.

Motivul pentru care BFG s-a hotărât să părăsească acest domeniu de activitate este greu de apreciat. Pe de o parte, am putea presupune că problemele NVIDIA ar putea reprezenta un catalizator al acestei decizii. Integrând exclusiv unităţile de procesare grafică NVIDIA, producătorul s-a lovit cu siguranţă de probleme referitoare la disponibilitatea şi profitabilitatea acesotor produse. De altfel, chiar John Slevin, Chairman al BFG Technologies susţine că au hotărât să părăsească această activitate din cauza lipsei profitabilităţii.

Pe de altă parte, dacă problemele NVIDIA ar fi fost cele care au condus la lipsa de profitabilitate, BFG Tech se putea reorienta, la fel ca şi alţi producători, către o colaborare cu AMD. De aceea, este mult mai probabil ca segmentul soluţiilor grafice discrete performante să fi atins cote minime ale profitabilităţii, aşa cum lasă de inţeles John Slevin. Cu toţii ştim că vânzările sistemelor portabile au înregistrat creşteri spectaculoase în ultimii ani, în detrimentul sistemelor desktop. Plăcile video – domeniul principal de activitate al BFG – sunt direct afectate de această evoluţie. În această lumină, decizia companiei de a părăsi această piaţă şi de a se concentra asupra surselor de alimentare şi PC-urilor pare cât se poate de normală.

Dacă BFG Tech intenţionează să ofere aceeaşi calitate a produselor cu care ne-a obişnuit şi pentru laptop-uri, producătorul va fi cu siguranţă încununat de succes. ASUS reprezintă probabil cel mai bun exemplu de companie dedicată în trecut componentelor de PC, care a reuşit să se dezvolte într-un ritm alert datorită activităţii intense desfăşurate pe piaţa sistemelor de calcul portabile. Desigur, BFG reprezintă o companie cu câteva ordine de mărime mai mică decât ASUS, aspect care probabil că a şi prevenit dezvoltarea simultană a ambelor linii de produse – componente şi PC-uri. Asta nu înseamnă însă că producătorul nu poate acapara cu uşurinţă un segment din piaţa sistemelor de calcul portabile, piaţă care este foarte vastă şi diversificată. Ceea ce este în momentul de faţă o pierdere considerabilă pentru piaţa plăcilor video se poate trasforma astfel cu uşurinţă într-un câştig mai mare pentru piaţa sistemelor portabile.

Taguri: , ,

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (1 votes, average: 5.00 out of 5)
Loading...

Lasa un comentariu!

Lasa un comentariu sau preia un trackback pentru siteul tau. Comentariile pot fi urmarite si prin RSS.

Comportati-va civilizat, nu faceti spam, nu porniti discutii fara legatura cu subiectul

Acest site foloseste Gravatar. Pentru a utiliza un avatar personalizat trebuie sa aveti un cont Gravatar.